Zindelijkheid bij honden

auteur : Hilde Quisquater

december 28, 2022


In huis plassen en poepen wordt door de meeste eigenaars onzindelijkheid genoemd. Dit is echter niet altijd zo. Er kunnen heel veel redenen zijn voor het binnen doen. Angst, dominantie, gezondheidsredenen, enz…

Enkel wanneer een hond niet (juist) heeft geleerd waar hij zijn behoeften moet doen en het daarom ook binnen doet, noemen we dit onzindelijkheid. Dit is gemakkelijk weg te trainen. Leer je hond waar hij wel mag ontlasten. Wanneer er een andere reden is voor het binnen plassen (of bij twijfel) kan je beter eerst eens langskomen om het probleem te bespreken, dan geef ik je zeker de juiste oplossing mee (gedragstherapie).

Hoe leer je een hond buiten plassen?

Volgende tips gelden voor een pup, maar kunnen ook toegepast worden op een volwassen hond die niet zindelijk is. Indien ze niet binnen de twee weken werken bij een volwassen hond, neem dan zeker contact op want dan is er wat anders aan de hand. Bij pups kan het heel wat langer duren natuurlijk, die zijn nog niet volgroeid.

Zorg er voor dat hij binnen niet KAN plassen. Hou de pup in het oog en zet hem buiten als je denkt dat hij wat gaat doen. Als je even niet op de pup kan letten zet hem dan in een bench of kleine afgesloten ruimte waar hij normaal slaapt. Hij zal van nature uit niet in zijn eigen nest plassen (wanneer je hond wel in eigen nest plast lees je best mijn boek eens, of kom langs).

Ga zeker regelmatig met de pup buiten. Vooral nadat hij geslapen, gegeten en gespeeld heeft, want dat zijn de momenten waar de kans op plassen het grootst is. Een hele jonge pup kan je best eens om de 2 uur mee naar buiten nemen, hun blaasje is nog niet groot, hé!

Doe je pup aan de lijn als je hem uitlaat, zo zie je zeker wanneer hij iets doet en gaat hij niet alleen maar spelen. Beloon de pup direct na het plassen met lieve woordjes en/of iets lekkers. Beloon hem op de plaats waar hij net geplast heeft, zo leert hij dat dit de plek is waar plassen het leukst is. Zorg ervoor dat de pup buiten pas gaat spelen na de plas, anders vergeet hij het te doen en deponeert hij het achteraf gewoon binnen.

Dus voorkomen binnen en belonen buiten!

Soms moet je even wachten buiten, ga zeker niet te snel terug naar binnen, je pup moet de tijd krijgen.

En het allerbelangrijkste. Straf je pup NOOIT als hij iets binnen doet, ruim het op zonder mopperen. Jij was in fout, want hij weet immers nog niet beter! Slaan, roepen, met de neus door de pipi wrijven of voor straf in zijn bench zetten is uit den boze. Je hond leert er niet zindelijk mee worden, hij leert alleen dat baas niet leuk is.

Kleinere rassen doen er langer over

Vergeet ook niet dat kleinere rassen er langer over doen dan grotere rassen om zindelijk te worden en dat je pas van een probleem kan spreken als je pup op een leeftijd van 5 maand nog steeds meerdere ongelukjes heeft per dag. Hij moet wel de tijd krijgen om het te leren natuurlijk. Bovendien leren niet alle honden het even snel. Dit kan te maken hebben met te veel afleiding op de momenten dat de hond buiten is, maar ook met de ontwikkeling van jouw specifieke hond. Zelfs de ontwikkeling van de controle over de blaas kan bij de ene hond sneller gaan dan bij de andere. 

Het kan zelfs zo zijn dat honden eerst zindelijk lijken en dan toch hervallen. Dit is niet abnormaal, zet gewoon door. Uiteindelijk worden ze alsnog volledig zindelijk. Ook wij hebben al eens een terugval in ons leerproces wanneer we iets nieuws leren. 

Let op met training op doeken of papier binnen

Nog even dit… het lijkt gemakkelijk om een klein hondje op een doek of krant in huis te leren plassen, maar bedenk wel dat heel veel honden die dit leerden, later terug overal in huis gaan doen. Zij hebben niet geleerd om buiten te plassen, maar binnen immers. Bovendien kunnen ze gewoon geleerd hebben dat het ok is om op doek, mat, enz. te plassen.

Wees dus niet verwonderd wanneer deze honden ook op je matten en soms zelfs in je bed plassen .

Veel succes met de plastraining,

Hilde