Wij gebruiken cookies niet alleen om onze honden te belonen, maar ook om onze website goed te doen werken.

Akkoord

Sluiten

Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden
Home / Over Hilde / Dit ben ik

Dit ben ik

Ik ben Hilde Quisquater. Honden en hun gedrag zijn al heel mijn leven mijn passie. In mijn kindertijd leerde ik honden al kunstjes, maar ik merkte ook dat honden rustiger werden wanneer ik bij hen in de buurt was. Als ik daar nu over nadenk besef ik dat ik toen al op een andere manier met honden omging dan andere mensen deden. Ik was niet enkel bezig met het aanleren van trucjes, maar probeerde te achterhalen hoe ik het gevoel van de hond kon veranderen. Dit vond ik belangrijker dan enkel het gedrag te veranderen door training. Ik wilde toen al alles over honden, hondengedrag en hun psychologie weten. Constant was ik honden aan het observeren en  alles wat ik van hen leerde wilde ik ook zelf gaan uitproberen. Ik wilde op een natuurlijke manier met hen communiceren. Ik zat uren achtereen naar de honden in het park te kijken en probeerde te achterhalen wat ze nu juist te vertellen hadden. 

Tina was een mixhondje dat in ons gezin woonde. Het diertje zag mij duidelijk als haar baasje. Ik was nochtans een jong kind toen. Maar ik nam het grootste deel van de opvoeding wel op mij. Ik ging met haar wandelen, zorgde er voor dat ze zich voorbeeldig gedroeg thuis en op verplaatsing, leerde haar trucjes en begreep perfect wat ze wilde/aankon of wat juist niet. Dit hondje is bij mijn ouders achter gebleven toen ik alleen ging wonen, het was immers de gezinshond.  Ik ging haar natuurlijk nog wel heel veel opzoeken, met haar wandelen enz. 

Ook al in mijn kinderjaren kwam ik te pas en te onpas met verlaten en gedumpte dieren thuis, die ik met liefde opving en indien mogelijk in een gepast gezin herplaatste. Dat herplaatsen lukte alleen maar wanneer het te herplaatsen dier geen probleemgedrag vertoonde, dus ging ik daarmee aan de slag, zo goed en zo kwaad als dat ging toen. 

Toen ik op mijn 21ste  een ter dood veroordeeld hondje (wegens agressie) uit het asiel haalde, kwam mijn opgedane ervaring al goed van pas. Toch wilde ik nog veel meer. Ik ging bij iedereen die me meer kon vertellen over honden ten rade. Ik trok hiervoor meermaals naar het buitenland. Ook over voeding en over hoe het lichaam van honden werkte wilde ik meer weten, omdat ook hierdoor gedrag en de psychische gezondheid van de hond kon beïnvloed worden. Ik belandde dus ook aan de universiteit voor bepaalde modules van de opleiding dierenarts (nee, ik ben geen dierenarts want ik volgde niet de gehele opleiding). Zo merkte ik dat de waarheid over honden en hoe ze op te voeden niet op één plaats te vinden was. Het is vooral heel veel ervaring opdoen en kijken naar wat de hond nodig heeft, alleen dan kan je een goede hondenbaas worden en problemen voorkomen en oplossen.

Later heb ik nog heel wat probleemhonden uit het asiel gehaald, terug opgevoed en er een nieuwe thuis voor gezocht, meer dan 300 ondertussen. Het is ook hiermee dat ik heel veel bijleerde. Honden begrijpen, opvoeden en problemen oplossen leer je niet enkel uit boeken, maar in de praktijk. Zij hebben mij geholpen bij het vergaren van ervaring en ik gaf hen een nieuwe kans op een goede toekomst. Ook nu nog neem ik regelmatig een hond in huis op, om hem beter te maken en te herplaatsen. Enkel honden die door meerdere therapeuten als onbehandelbaar zijn bestempeld (en dan dood moeten) komen hiervoor in aanmerking. Uiteraard kan ik niet alle honden binnen pakken, maar ik doe wel mijn best om er zoveel mogelijk te helpen.

Ook ervaring opdoen met training van honden vond ik belangrijk, dus trainde ik ook enkele hulphonden voor mensen die niet in aanmerking kwamen voor een officiële hulphond. 

Door de jaren heen kwamen steeds meer mensen met vragen en ging ik samen met hen problemen oplossen. Uiteindelijk heb ik er echt mijn job van gemaakt omdat dit steeds meer tijd begon in te nemen, want ook bij mij moet er brood op de plank komen natuurlijk.

De meeste mensen kennen mij nu van het TV programma "De Hondenfluisteraar" op VT4 en Vijf TV en  uit de "boekskes" en kranten. Deze bekendheid is echter niet mijn levensdoel. Baasjes en honden in harmonie laten samen leven des te meer.

Ik doe daarnaast nog heel veel meer. Ik geef workshops, lezingen en organiseer trainingsweekends voor baasjes en hun honden. Iedereen kan bij mij hulp vinden bij het oplossen van problemen, het trainen van hun hond, maar ook bij het zoeken naar de geschikte hond.  (En nee, ik ben niet duurder omdat ik een bekend gezicht heb).

De afgelopen jaren heb ik ook vijf boeken geschreven, de eerste vijf, want er komen er zeker nog nieuwe bij. Zo kan ik mijn kennis en mijn visie met jullie delen!

Regelmatig verschijnen artikels van mij in tijdschriften en kranten. En omdat ik ook met mijn tijd wil meegaan schrijf ik ook mijn eigen blog, al reserveer ik daarvoor veel te weinig tijd. Maar ik beloof beterschap.

Ik ben ook blij dat radiostations en TV-zenders telkens weer aandacht willen schenken aan mijn projecten of mij uitnodigen om hun luisteraars en kijkers meer info te geven over het opvoeden van honden. Enkele filmpjes kan u ook op deze site bekijken. 

Misschien kennen jullie DE SNOEZELS ook wel? Kijk zeker eens verder hiervoor op deze site! Het is één van de projecten die ik heb opgezet. Op deze manier kunnen honden op een veilige manier vriendschap brengen in instellingen waar mensen met dementie, een handicap of autisme verblijven. 

 

U ziet, een bezige bij! Maar ik doe dit alles vol liefde. Liefde voor de hond, ook voor uw hond!

Hilde