Wij gebruiken cookies niet alleen om onze honden te belonen, maar ook om onze website goed te doen werken.

Akkoord

Sluiten

Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden
Nieuwe data lessenreeksen
Home / Aanschaf Hond

Aanschaf Hond

Kiezen met je hart is leuk, kiezen met je verstand is slimmer...

Wanneer u besluit een hond in huis te nemen is dit voor vele jaren. Het is dus heel verstandig hier eerst goed over na te denken en uzelf heel goed te informeren.

Enkel wanneer u een hond in huis haalt die ECHT bij u past zal u ook echt kunnen genieten van de vriendschap die een hond kan geven. Bij deze keuze hulp inroepen van iemand met kennis kan ontgoochelingen voorkomen. Tijdens een privé-spreekuur kan ik samen met u bepalen welk type hond het beste bij uw karakter en uw leven past. Natuurlijk kan u ook alvast mijn boek “De Ideale Hond” eens lezen. 

Een hond kiezen doet u nooit op uiterlijk, maar op karakter. Wat bent u met een mooie hond die heel veel overlast geeft omdat uw karakters niet samen gaan? Voor de meeste mensen is het moeilijk om hun weg te vinden in de overvloed aan informatie. Bovendien worden in boeken en op internet vooral de goede kanten van een ras bejubeld. Of u staat er niet helemaal bij stil wat u een hond allemaal moet kunnen bieden om tot een succes te komen. Daarom is het verstandig eerst met iemand te praten die weet welke problemen zich kunnen voordoen en welke hond het meeste aan uw wensen zal beantwoorden. Ik kan u daarbij helpen tijdens een gesprek. 

Niet iedereen is op zoek naar een pup. Het kan ook zijn dat u een hond wil overnemen van iemand of dat u een hond uit het asiel wil halen. Ook hierbij is het van belang eerst goed te overwegen of de combinatie wel ideaal is. Ook in dit geval kan een goed gesprek en een degelijke karaktertest van de hond teleurstellingen voorkomen. Maak hiervoor dus een afspraak, voordat u de hond definitief in huis haalt. 

Ras kiezen

Welk ras past nu het best bij jou en jouw gezin? Dat wordt niet alleen bepaald door de aard, de nodige verzorging en de behoeften van de hond maar ook door de samenstelling van het gezin en de reden waarom een hond in huis wordt genomen. Zijn er kinderen? Heb jij veel vrije tijd? Heb jij een grote tuin? Is het jouw eerste hond?... Het antwoord op deze vragen bepaalt mee de keuze van jouw hond.
Om de juiste hond te kiezen is er dus een grondige kennis van de hondenrassen nodig. Ik kan je daarbij helpen, zodat je niet teleurgesteld wordt door de hond die je gekozen hebt.

Natuurlijk hebben rashonden bepaalde eigenschappen, maar elke hond is ook een individu, dus het karakter van deze ene hond kan en zal altijd afwijken van de standaard, we hebben ten slotte te maken met levende wezens en niet met voorgeprogrammeerde robotten. Daarom is het niet alleen belangrijk te kijken naar welk ras jij best kiest, maar ook naar het karakter van de hond of pup die je overweegt te nemen.

Niet iedereen wil persé een rashond. Ook honden van gemixte rassen zijn goede vrienden. Ook dan is met een goede karaktertest te achterhalen wat je van deze hond kan verwachten in de komende jaren.

Indien je eens anders naar een hond wil leren kijken kan je ook mijn boek “De Ideale Hond” eens lezen. Hierin vindt je meer over eigenschappen en karakters en niet enkel over rassen en uiterlijkheden. Een heleboel fabeltjes die hun eigen leven zijn gaan leven door de jaren heen worden ontkracht en uitgelegd.

Puppy kiezen

Eenmaal je het ras hebt gekozen, is het belangrijk dat je de juiste pup in huis haalt. De keuze van de fokker is hierbij al van groot belang. Hij heeft tenslotte, de ouders uitgezocht en de pup in de eerste weken van zijn leven begeleid. Dit is belangrijk opdat jouw pup een goede start heeft gemaakt.
Aan een pup kan je al vanaf de zevende levensweek zien hoe hij verder zal  evolueren. Wordt hij een stabiele familiehond of juist een echte neuroot? Zal de hond snel agressief reageren? Is hij geschikt voor sporten als gehoorzaamheid, agility, ...?

Een karaktertest is dus geen overbodige luxe. Door mijn jarenlange ervaring met deze testen kan ik je helpen met het uitzoeken van de meest geschikte pup. Dit gebeurt wanneer de pup ongeveer 7 weken oud is. Ik zal hierbij letten op verschillende karaktertrekken bij de pup, die nu al aanwezig zijn. Het karakter van de hond ligt vast en kan niet veranderd worden. Hoe jij met dit karakter omgaat zal bepalen of de goede karaktertrekken meer zichtbaar worden of de minder goede kantjes. 

 • Heeft de pup aanleg om sociaal te zijn met mensen? Hoe socialer de aanleg is, hoe liever de hond later bij de mensen zal zijn. Dit is juist waar de meeste mensen van dromen. Maar een hond die helemaal niet zonder mensen kan, daar zit ook niemand op te wachten. Deze hond zal immers snel verlaatangst ontwikkelen. Honden kunnen ook minder sociaal zijn, zij zullen dan beter geschikt zijn als waakhond, of zullen het minder erg vinden om alleen te moeten blijven. Sociale aanleg is totaal iets anders dan gesocialiseerd zijn. Het eerste is een karaktertrek, het tweede is iets wat de mens hem leert tijdens de opvoeding.
 • Heeft de pup de neiging om later leider te willen worden of is het eerder een volgzaam type? Ook leiderstypes zijn leuke honden, maar daar moet je als baas wel mee weten om te gaan uiteraard. Een volgzaam typetje is meestal wel gemakkelijker op te voeden, al kan een te volgzame hond angsten ontwikkelen als je hem niet goed begeleidt. 
 • Kan de pup gemakkelijk met beperkingen om? Honden die het moeilijk hebben met beperkingen zullen ook lastiger zijn aan de lijn later. Ze doen ook moeilijker wanneer ze al eens in de bench, andere kamer of auto moeten wachten, of verzorgd moeten worden.
 • Is de hond snel geïrriteerd en /of opgewonden?  Een kruidje-roer-me-niet komt regelmatig voor, die zullen zich dan ook levenslang zeer snel ergeren wanneer het niet naar hun zin gaat. Soms met blaffen, janken, piepen, zelf agressie tot gevolg.
 • Wat doet de hond als hij geïrriteerd raakt? Zal hij dan bijten, of juist niet? Heel belangrijke eigenschap om eens bij stil te staan, zeker als er ook kinderen in het gezin leven. 

Zelf ben ik geen voorstander van puppyfarms en winkels die honden verkopen. Hier worden vele rassen aangeboden en zijn pups direct beschikbaar. Ongeduldige mensen vinden dit een voordeel.  Maar besef dat je bij de aankoop niets weet over de achtergrond van de pup. Deze handelaren geven je veelal foute informatie over de medische achtergrond, het karakter en de afkomst van de pup. Zij zullen je ook niet waarschuwen wanneer u dreigt een foute keuze te maken, een verkoop gaat immers voor op het welzijn van de klant of de pup.

Bovendien moet je jezelf ook afvragen of je wel wil meewerken aan praktijken waarbij teven onder erbarmelijke omstandigheden uitgebuit worden en tot broedmachines worden herleid. Bij een liefdevolle fokker heeft de teef een leuk leven en krijgt ze een beperkt aantal nesten. De pups groeien in huis op en de fokker kiest de beste baas voor elke pup. 

Asielhond kiezen

Je hoeft niet altijd een pup in huis te halen. Wanneer je nooit eerder een hond had kan het zelfs beter zijn een volwassen hond te nemen. In de asielen zitten duizenden honden op een nieuwe baas te wachten. Zelfs pups worden daar afgegeven. 

Ook in deze asielen zitten fantastische honden (kijk maar naar mijn Kato). Maar ook hier geldt dezelfde regel. Kies een hond die bij je past qua karakter en temperament. Karakter kan je niet veranderen, gedrag wel. Je zult natuurlijk ook deze hond een degelijke opvoeding moeten geven.

Te veel mensen gaan er van uit dat asielhonden een slecht leven hebben gehad en hierdoor voor het leven verpest zijn. Niets is minder waar. Honden zijn hele flexibele dieren die zich snel aanpassen aan een nieuwe situatie. Ook wanneer hij een slecht leven had of slecht opgevoed werd, zal hij in zeer korte tijd een perfecte hond kunnen zijn. Jij maakt deze hond tot wat hij is. Het karakter is wel van belang, de opvoeding die hij kreeg veel minder. Het karakter is immers niet te veranderen, de heropvoeding is echter altijd mogelijk en met de juiste aanpak gebeurt dit in zeer korte tijd (soms al in enkele dagen)! 

Tijdens een gesprek met jou, bepaal ik welk type hond het beste bij jou past. Daarna ga ik in het asiel kijken of er een geschikte kandidaat zit die in jouw leven zal passen. Meestal vind ik wel meerdere honden die bij je passen en kan je daaruit nog kiezen.
Tijdens de karaktertest kijk ik naar verschillende punten. Natuurlijk hou ik ook rekening met het uiterlijk en met uw wensen hieromtrent, maar het is vooral het karakter van de hond dat maakt of hij bij je past of niet. 

Ook wanneer je zelf een hond gevonden hebt om te adopteren kan je hem eerst laten testen. Beter zo, dan een hond meenemen om achteraf te moeten terugbrengen omdat het toch niet klikt. Het terugbrengen van asielhonden kan heel traumatiserend zijn, voor zowel de hond als de adoptant.

Karaktertest

Misschien heb je al wel eens van gedragstesten gehoord, maar niets over karaktertesten? Deze testen laten allebei iets anders zien van de hond. Daarom even het verschil uitleggen:

Gedragstesten:
Het is inderdaad zo dat je op veel plaatsen gedragstesten kan laten afnemen van jouw hond. Hierbij wordt, zoals het woord al laat vermoeden, naar het gedrag van jouw hond gekeken. Gedrag is echter iets wat honden kunnen aanleren. In dit geval zegt het in feite niet zoveel over de hond zelf, enkel over wat hij geleerd heeft. Deze test kan nuttig zijn en kan je ook bij mij laten afnemen. Maar wanneer je naar het gedrag kijkt van een hond dan zie je enkel een momentopname en wil dit niet zeggen dat jouw hond dit gedrag in alle omstandigheden zal laten zien. Zo kan je hond zich bv. helemaal anders gedragen wanneer hij een hond ziet op de hondenschool dan wanneer hij diezelfde hond ziet in het bos. 

Karaktertesten:
Bij een karaktertest wordt gekeken naar wat het karakter is van jouw hond. Je zou dit de aangeboren inborst van de hond kunnen noemen. Wanneer je weet wat het karakter is van jouw hond, is het gemakkelijker te bepalen hoe je jou hond best kan opvoeden. Je kan dan ook bepalen wat de werkpuntjes in de opvoeding zijn om geen problemen te krijgen met hem. Je weet dan wat je van de hond kan verwachten in de toekomst. Het wordt gemakkelijker voor jou om in te schatten hoe hij zal reageren in bepaalde omstandigheden. De opvoeding kan aangepast worden, rekening houdend met het karakter, waardoor de hond geschikt gedrag kan leren.

 

Een karaktertest kan afgenomen worden bij:

 • Jouw eigen hond, zodat jij zijn reacties beter zal begrijpen en de opvoeding hieraan kan aanpassen.
 • Een hond of pup die je in jouw gezin wil opnemen. Je kan dan bepalen of dit wel een geschikte hond is voor jou.

Waar kijk ik naar tijdens deze test?

 1. Hoe sociaal is de hond naar mensen? Hoe socialer een hond hoe liever hij bij de mens zal zijn. Sociale honden zijn meestal vriendelijker en gemakkelijker op te voeden. Wanneer je een minder sociale hond hebt zal je daar bij de opvoeding rekening mee moeten houden.
 2. Hoe graag neemt de hond zelf beslissingen? Honden die graag zelf beslissingen nemen vinden het moeilijker wanneer ze iets moeten doen wat ze niet graag willen. Ze zullen eerder hun baas naar hun hand willen zetten. Een volgzame hond zal dan weer heel afhankelijk reageren op de baas.
 3. Hoe goed kan een hond met beperkingen om? Een hond die goed met beperkingen om kan zal minder moeite hebben met aan de lijn lopen, in de bench wachten en zich bv. laten oppakken en verzorgen. Een hond die slecht beperkingen verdraagt zal in verzet gaan.
 4. Hoe snel is de hond geïrriteerd? Een hond die snel geïrriteerd is zal het bv. moeilijk hebben op drukke plaatsen, met kinderen en met opdringerige mensen.
 5. Wat doet de hond als hij iets meemaakt wat hij niet fijn vindt? Een hond kan op verschillende manieren reageren wanneer iets hem niet aanstaat, bij angst, bij irritatie, enz. Hij kan afwachten, wegvluchten, vechten of jou proberen afleiden. Uiteraard zal men bij de opvoeding rekening moeten houden met honden die snel agressie vertonen. Het is beter deze karaktertrek op voorhand te kennen en hem niet te ontdekken op een onverwacht moment.
 6. Wat vindt deze hond van dieren en honden?

 

Prijs : 50€

 • Karaktertesten worden altijd individueel afgenomen.
 • Enkel na telefonische afspraak. 0476 263.789 (best tussen 8 en 10 uur)

 

Reacties van klanten