Sluiten

Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden Sfeerfoto honden
Home / Tips / Problemen oplossen

Problemen oplossen

Elk Probleem heeft een oplossing !
Als we de oplossing niet vinden, dan zijn wij zelf het probleem. 

Wanneer een hond probleemgevend gedrag vertoont dan noemen wij dit gedrag "Het probleem van de hond". Maar dit is niet zo, het gedrag van de hond is in feite de oplossing van de hond voor zijn probleem.

Mijn hond bijt!

Dat pups je vastpakken met de bek is heel normaal. Zij hebben immers geen handen en doen alles met de mond en tanden. Door je vast te pakken onderzoeken ze wat jij bent, dit doen ze ook met voorwerpen en andere honden.

Hele jonge pups willen spelen en daarbij nemen ze diegene waar ze mee willen spelen ook vast met de mond. Dit doen honden onderling ook, tijdens het spelen happen ze elkaar. Pups hebben hele scherpe tanden. Dat is handig want dan doen ze de tegenstander tijdens het spel snel pijn en reageert de spelgenoot sneller op het bijten. Zo leert de pup hoe hard hij nu eigenlijk mag bijten om de ander geen pijn te doen. Dit noemen we de bijtrem. Later als de pup zijn volwassen tanden heeft zal de beet dus nog minder pijn doen.

Wanneer een pup je echter stevig vastpakt en daarbij echt hard doorbijt, dan is dit niet meer het speelse puppybijten. Pups die je speels vastpakken, beschadigen je huid doorgaans niet. Je kan het wel eens voelen, wanneer de pup iets te hevig speelt, maar wanneer je pup je steevast pijn doet, dan is er meestal wat anders aan de hand. Sommige pups hebben het niet van nature in zich om de beet af te remmen en/of ze raken veel te snel opgewonden bij het spel waardoor ze ook steviger gaan doorbijten. Er zijn zelfs pups die al vanaf het eerste spel heel venijnig kunnen reageren. Eigenaars en hondenliefhebbers horen mij dit niet graag zeggen, maar toch is het zo. Er zijn pups die al heel jong NIET leuk spelen. Bij deze pups is het noodzakelijk dat al heel jong ingegrepen wordt voor ze langere tijd geoefend hebben op dit gedrag. 

Kortom, wanneer je pup je vastneemt tijdens het spelen en je het amper voelt, of het in 99% van de tijd geen pijn doet, dan hoef je er  jezelf  geen zorgen over te maken, dit is normaal puppygedrag. Wanneer je pup je regelmatig echt pijn doet, kan je best zo snel mogelijk een afspraak met mij maken, zodat we kunnen kijken hoe dit bij deze pup het beste kan aangepakt worden, zodat hij geen probleemgedrag ontwikkelt. 

Omdat mensen geen vacht hebben, maar enkel een heel gevoelige huid doet het bij ons nog sneller pijn dan bij een hond. Daarom willen wij meestal eigenlijk helemaal niet dat de hond later hapt, al helemaal niet wanneer we kinderen in huis hebben. Daarom moet de pup al vanaf dag één leren zijn tanden niet te gebruiken bij het spel.

Wat doe je er nu aan: Word zeker niet boos, sla niet, roep niet en pak hem niet in zijn nekvel of bij zijn snuit, ook niet wanneer je pup je pijn heeft gedaan. Hij zou er van kunnen leren dat mensen niet leuk zijn, zeker niet om mee te spelen. Je wil je hond het spelen niet afleren, maar wel het happen, toch?

Wanneer de pup één tandje in je vel zet roep je met een hoge stem "Ai" en ga direct weg bij de pup. Zeg niets en negeer hem totaal voor enkele minuutjes. Ga dan terug om met hem te spelen. Bij de eerste hap doe je weer net hetzelfde. Je pup merkt nu dat je stopt met spelen als hij zijn tandjes gebruikt en zal op de duur eieren voor zijn geld kiezen. Hij wil spelen, dus zal hij zijn tandjes niet meer in je lijf zetten, want anders verdwijnt zijn speelkameraad. Deze techniek zal veelal helpen bij pups die echt speels bijten. Bij pups die de aanleg hebben om echt door te bijten zal dit geen effect hebben. Zij zullen telkens weer hard doorhappen, eventueel zullen zij wanneer je wegloopt bij hen je voeten vastpakken en daar in bijten. Nogmaals bij deze hevige pups is het beter even contact op te nemen met mij. 

Een andere tactiek is: zorg ervoor dat je pup een zacht voorwerpje in zijn mond vastpakt als je gaat spelen. Geen speeltje vast? Niet spelen dus! Met een speeltje in zijn mond kan hij niet happen...

Heb je een hond ouder dan 5 maand en bijt hij u nog steeds (te hard), dan is het zeker hoog tijd om eens langs te komen. Honden van deze leeftijd zijn geen pups meer. Er is duidelijk wat fout gegaan tijdens de opvoeding, of een rangordeprobleem dient zich al aan. Met de juiste aanpak lost u deze problemen echter in zeer korte tijd op!

Veel succes, 
Hilde

Mijn hond komt niet als ik hem roep!

Wanneer je hond niet komt als je hem roept wordt dan vooral niet boos, maar denk na! Er zijn verschillende redenen voor te bedenken...

Heeft je hond wel een goede "HIER" geleerd, onder alle omstandigheden? Zo niet, ga trainen!

Heeft je hond je wel gehoord? Zo niet, roep nog 1 keer harder! Luistert hij dan nog niet, dan is dit niet de reden, denk verder na!

Is je hond te veel afgeleid? Trek eerst zijn aandacht (doe gek, bijvoorbeeld) en roep hem zo gauw hij jouw richting uitkijkt. Aan afleidingen weerstaan is aan te leren als je het juist aanpakt, dus informeer je hierover bij mij!

Heeft je hond te veel angst om te komen? Word een leukere baas! OF ga weg van de plaats waar hij angst voor heeft en roep nog een keer!

Heeft je hond pijn? Als hij niet kan lopen, hij is ziek of hij weet dat naar je toekomen pijn kan opleveren (vb aaien op hoofd bij oorontsteking doet erg pijn) dan zal hij niet komen natuurlijk. Ga naar een dierenarts! 

Heeft je hond geleerd dat je ALTIJD meermaals roept? Dit heb je hem zelf geleerd door steeds te herhalen, hij wacht gewoon nog even af. Roep hem nooit meer dan één keer vanaf nu en beloon hem uitgebreid wanneer hij na één keer roepen komt, hij zal in de toekomst sneller gaan komen.

Is het geen van de voorgaande redenen? Dan is er iets niet helemaal juist in de relatie tussen jou en je hond. Daar kan je in korte tijd verbetering in brengen, met de juiste aanwijzingen. Elke situatie is dan weer anders natuurlijk, dus zal een voorafgaand gesprek en observatie toch nodig zijn. Maak zeker snel een afspraak. Hoe sneller je ingrijpt, hoe beter!

Veel succes, 
Hilde

Mijn hond trekt aan de lijn!

Wanneer een hond aan de lijn trekt is het meestal niet voldoende om een nieuwe soort lijn te kopen. Wanneer uw manier van omgaan met de hond niet verandert zal je hond ook aan de nieuwe lijn leren trekken. Uiteindelijk heb je een hond die aan alle lijnen zal trekken. Dit maakt het dan veel moeilijker om er echt iets aan te doen. 

Veel beter is het eens goed uit te zoeken waarom je hond zo trekt.
 
Heeft hij geen aandacht voor jou, enkel voor de omgeving? Dan moet je hier aan gaan werken. Zorg er voor dat jij interessanter wordt dan de omgeving. 

Heeft hij het de rest voor de dag ook voor het zeggen? Een hond die een hele dag zijn zin mag doen en zelfs zijn baas een hele dag door kan commanderen met "geef me een aai", "geef me snoep", "doe de deur open", enz. zal natuurlijk ook op straat zijn eigen zin gaan doen. Dan moet er gewerkt worden aan de verhoudingen in huis. 

In elk geval is agressie en pijn toedienen NOOIT de oplossing. Het moet leuk zijn om samen met de baas te wandelen en de band tussen baas en hond moet optimaal worden. Angst en pijn kan nooit de bedoeling zijn. Dus kies niet voor slipkettingen, pinnenbanden of stroomstootbanden!

Omdat trekken aan de lijn een echt praktisch probleem is kan ik hier moeilijk uitleggen wat te doen. Dat hangt immers van de reden en de hond af. Maar weet wel dat je soms in 1 uur kan leren wat WEL te doen om je hond niet meer te laten trekken. Soms is het nodig ook de omgang met de hond tijdens de dag te veranderen (vb als de hond de baas speelt), maar ook dat is ALTIJD mogelijk. 

Kortom, leg je er niet zomaar bij neer dat je hond je schouder uit de kom trekt. En, niet meer gaan wandelen is ook geen optie, je hond MOET voldoende beweging krijgen immers. Pak het probleem voor eens en voor altijd aan!  Je zal er een leukere hond aan overhouden. 

Tot gauw?

Hilde

Mijn hond bijt alles kapot!

Honden hebben het van nature uit nodig om te kauwen. Hiermee onderhouden ze hun tanden, verbeteren ze de spijsvertering en werken ze innerlijke stress weg. Kauwen is dus heel belangrijk!

Het is uiteraard niet leuk, wanneer je hond aan je meubels gaat zitten knagen. Maar bedenk dan wel eerst of hij ook andere mogelijkheden heeft. Geef je hond kauwmateriaal waar hij even werk aan heeft en wat hem een goed gevoel geeft. Vraag raad bij de dierenspeciaalzaak. Een lekkere knook of bullepees doet wonderen.

Pups weten nog niet echt wat wel en niet geschikt is om op te kauwen, dat moet de baas hen eerst leren. In de natuur zou een hond wel aan bomen (onze kast) en kadavers (leren bankstel) mogen kauwen. Wanneer een pup aan iets gaat knabbelen wat niet mag zet dit object dan tijdelijk weg en geef hem genoeg geschikt kauwmateriaal. Als hij aan je meubels wil bijten leid hem dan af en geef hem daarna iets wat wel geschikt is. Hij leert dan wat wel en niet kan. Zo doen we het toch ook met kleine kindjes? We zetten waardevolle dingen tijdelijk weg en wanneer ze ergens aanzitten wat niet mag geven we hen iets anders om mee te spelen. Na een tijdje nemen kinderen alleen naar hun speelgoed. Je pup zal na een tijdje ook begrepen hebben waar wel en waar niet op te kauwen.

Ga zeker niet roepen of slaan. Je pup leert hieruit alleen dat de baas niet leuk is. Misschien gaat hij zelfs meer kauwen om zijn stress (opgedaan door de straf) weg te werken. Of je pup leert alleen te kauwen als jij niet in de buurt bent...

Bij sommige volwassen honden is het kauwen een onderdeel van een groter probleem. Meestal is het kapot bijten van spullen dan niet het enige of ergste dat de eigenaar ervaart. Spullen kapotbijten kan ook door te veel stress, tekorten in voeding of opvoeding, maar evengoed door verlaatangst, enz. veroorzaakt worden. Er zijn nog heel veel redenen te bedenken. De oorzaak weghalen of oplossen zal ook het kapotbijten doen stoppen. In dit geval moet natuurlijk verder gekeken worden hoe het juist aangepakt moet worden. Maak dan ook snel een afspraak om de oorzaak en de oplossing te zoeken. 

Veel succes,
Hilde

Mijn hond wordt niet zindelijk!

In huis plassen en poepen wordt door de meeste eigenaars onzindelijkheid genoemd. Dit is echter niet altijd zo. Er kunnen heel veel redenen zijn voor het binnen doen. Angst, dominantie, gezondheidsredenen, enz...

Enkel wanneer een hond niet (juist) heeft geleerd waar hij zijn behoeften moet doen en het daarom ook binnen doet, noemen we dit onzindelijkheid. Dit is gemakkelijk weg te trainen. Leer je hond waar hij wel mag ontlasten. Wanneer er een andere reden is voor het binnen plassen (of bij twijfel) kan je beter eerst eens langskomen om het probleem te bespreken, dan geef ik je zeker de juiste oplossing mee (gedragstherapie).

Hoe leer je een hond buiten plassen?

Volgende tips gelden voor een pup, maar kunnen ook toegepast worden op een volwassen hond die niet zindelijk is. Indien ze niet binnen de twee weken werken bij een volwassen hond, neem dan zeker contact op want dan is er wat anders aan de hand. Bij pups kan het heel wat langer duren natuurlijk, die zijn nog niet volgroeid.

Zorg er voor dat hij binnen niet KAN plassen. Hou de pup in het oog en zet hem buiten als je denkt dat hij wat gaat doen. Als je even niet op de pup kan letten zet hem dan in een bench of kleine afgesloten ruimte waar hij normaal slaapt. Hij zal van nature uit niet in zijn eigen nest plassen (wanneer je hond wel in eigen nest plast lees je best mijn boek eens, of kom langs).

Ga zeker regelmatig met de pup buiten. Vooral nadat hij geslapen, gegeten en gespeeld heeft, want dat zijn de momenten waar de kans op plassen het grootst is. Een hele jonge pup kan je best eens om de 2 uur mee naar buiten nemen, hun blaasje is nog niet groot, hé!

Doe je pup aan de lijn als je hem uitlaat, zo zie je zeker wanneer hij iets doet en gaat hij niet alleen maar spelen. Beloon de pup direct na het plassen met lieve woordjes en/of iets lekkers. Beloon hem op de plaats waar hij net geplast heeft, zo leert hij dat dit de plek is waar plassen het leukst is. Zorg ervoor dat de pup buiten pas gaat spelen na de plas, anders vergeet hij het te doen en deponeert hij het achteraf gewoon binnen.

Dus voorkomen binnen en belonen buiten!

Soms moet je even wachten buiten, ga zeker niet te snel terug naar binnen, je pup moet de tijd krijgen.

En het allerbelangrijkste. Straf je pup NOOIT als hij iets binnen doet, ruim het op zonder mopperen. Jij was in fout, want hij weet immers nog niet beter! Slaan, roepen, met de neus door de pipi wrijven of voor straf in zijn bench zetten is uit den boze. Je hond leert er niet zindelijk mee worden, hij leert alleen dat baas niet leuk is.

Vergeet ook niet dat kleinere rassen er langer over doen dan grotere rassen om zindelijk te worden en dat je pas van een probleem kan spreken als je pup op een leeftijd van 5 maand nog steeds meerdere ongelukjes heeft per dag. Hij moet wel de tijd krijgen om het te leren natuurlijk. Bovendien leren niet alle honden het even snel. Dit kan te maken hebben met te veel afleiding op de momenten dat de hond buiten is, maar ook met de ontwikkeling van jouw specifieke hond. Zelfs de ontwikkeling van de controle over de blaas kan bij de ene hond sneller gaan dan bij de andere. 

Het kan zelfs zo zijn dat honden eerst zindelijk lijken en dan toch hervallen. Dit is niet abnormaal, zet gewoon door. Uiteindelijk worden ze alsnog volledig zindelijk. Ook wij hebben al eens een terugval in ons leerproces wanneer we iets nieuws leren. 

Nog even dit... het lijkt gemakkelijk om een klein hondje op een doek of krant in huis te leren plassen, maar bedenk wel dat heel veel honden die dit leerden, later terug overal in huis gaan doen. Zij hebben niet geleerd om buiten te plassen, maar binnen immers.

 

Veel succes met de plastraining,

Hilde